TOP 5 razloga zašto je Hrvatska pobijedila Ukrajinu

Hrvatska je uspjela izboriti dodatne kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Rusiji. Usprkos tome što nije sve izgledalo besprijekorno, Hrvatska je (ponajprije u drugom poluvremenu) stajala vrlo dobro. Donosimo Vam kratku analizu pobjede Vatrenih u Ukrajini.

5. Pad koncentracije Ukrajine

Dok su u prvom poluvremenu Ukrajinski nogometaši uspješno zatvorili Luku Modrića ( kada bi primio loptu čak su njih trojica bili oko hrvatskog kapetana) kod prvog gola Modrić je ostavljen potpuno sam, te je nesmetano asistirao isto tako loše pokrivenom Andreju Kramariću. Nadalje, u prvom poluvremenu Ukrajinci su uspješno kombinirali po bokovima, Jarmolenko i Marlos su zamjenjivali pozicije, a cijela reprezentacija je izgledala samopouzdano.

4. Slab vezni red Ukrajine

Ukrajina je deficitarna kvalitetnim veznim igračima s tehničkim znanjem. Tako protiv presinga kao jedina šansa im ostaje napucavanje lopte do napadača. Hrvatska je to iskoristila.

3. Neutralizacija bokova

Dalić je izbacio Pivarića iz prve postave, te na lijevi bok postavio ambivalentnog Vrsaljka. Desnu stranu čuvao je Domagoj Vida. Znajući da je Ukrajina jedino opasna preko bokova, Dalić je učinio jedinu ispravnu stvar.

2. Psihološka stabilnost

Nakon svega što je okruživalo reprezentaciju, pobiediti Ukrajinu u inače teško osvojivom Kijevu, svakako je hvalevrijedan uspjeh. Zlatko Dalić je bio staložen, optimističan, te je smjena trenera donijela pozitivan šok. I u trenucima kada je Hrvatska mogla primiti 2 ili tri gola igrači i Dalić ostali su staloženi i vjerni taktičkom planu.

1. Sloboda Luki Modriću

Realov igrač bio je daleko najbolji hrvatski igrač u ovim kvalifikacijama i on je zaslužan za gotovo sve pozitivno ( a i toga je bilo) što se zbilo u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Zlatko Dalić Modriću je dao slobodu, te praktički njemu i Rakitiću zamijenio pozicije. Tako je smanjio moć veznog reda, no kako se Modrić manje trošio u defenzivi prema naprijed je bio još konkretniji.

Komentari