TOP 5 najboljih rješenja za hrvatskog nogometnog izbornika

Zlatko Dalić izabran je za novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Premda je riječ o treneru koji je nedvojbeno veći stručnjak od Ante Čačića teško nam se oteti dojmu kako je on pravo rješenje za budućnost. Naravno, prije odlučujuće utakmice s Ukrajinom nije bilo mnogo vremena, te njegove prave kvalitete nemoguće će biti prosuditi nakon utakmice u Ukrajinom. Nudimo vam pet najboljih izbora za trenera hrvatske reprezentacije. Usprkos tome što su trenutno izdvajanja HNS- za dužnost izbornika  relativno niska, a Mamić i društvo će se teško odlučili za inozemnog trenera ili čovjeka s autoritetom koji bi zasigurno zahtijevao autonomiju pri selekciji igrača, ipak vjerujemo kako će se u budućnosti stvari, na ovaj ili onaj način, promijeniti na bolje.

Od trenera kojih nema na listi svakako još treba dodati i Nenada Bjelicu.

>>>TOP 5 razloga zašto je Hrvatska pobijedila Ukrajinu

5. Matjaž Kek

Trener Rijeke je čovjek koji zahtijeva disciplinu, staloženost i iznad svega vjerovanje u sistem. Rijeka je najsnažnija kada igra reaktivno. Imena mu ništa ne znači, ne trpi taktičku neodgovornost ili improvizaciju nauštreb dogovorenog scenarija. Bi li se kao takav uspio snaći u reprezentaciji punoj svjetskih nogometnih zvijezda? Svakako vjerujemo da bi trebalo probati.

4. Igor Tudor

Danas uživa u turskom Galatasarayu, pa je  teško očekivati kako ima imalo šanse da uskoro preuzme kormilo nacionalne vrste. Ipak, za budućnost treba ga imati u planu. Student nogometne igre, koji je učio od Marcela Lippija i Carla Ancelottija, oduvijek je preferirao atraktivan napadački nogomet, s inzistiranjem na posjedu lopte. Kao takav vjerujemo da je bolji izbor od Keka.

3. Carlo Ancelotti

Dovođenje talijanskog maga graniči sa znanstvenom fantastikom. Jednostavno je preskup. Ipak (unatoč buni u Bayernu) znao bi kako s zvijezdama i zvjezdicama. Riječ je o treneru blagog karaktera ( što hrvatski nogometaši poslovično cijene) koga bi paradoksalno svi respektirali. Kako je Ancelotti kameleon priklonio se balkanskom shvaćanju nogometu, a i narušeni renome hrvatskog nogometa zasigurno bi porastao.

 2. Thomas Tuchel

Mladi Njemac za razliku od svoga mentora Jurgena Kloppa, umjesto suludog presinga, kao i Tudor, preferira posjed lopte, voli igrače koji mogu individualno odlučiti utakmice, spreman je sustav prilagoditi njihovim sposobnostima, te je odličan u radu s mladim igračima. Isto tako jeftiniji od Ancelottija, što njegov angažman čini donekle mogućim.

1. Robert Prosinečki

U svojoj izjavi za Telesport potvrdio je kako se radi o čovjeku koji bi karakterno najbolje odgovarao mentalitetu ovdašnjih nogometaša. ’Trener ne smije biti prestrog, ali se ne smije ni dodvoravati i popuštati igračima. Naprosto mora igrače učiniti zadovoljnima.’

Objektivno njegovi rezultati nisu niti približno toliko impresivni kao četvorice ostalih na listi. No, Prosinečki živi , spava i pije nogomet. Kao pomoćni trener reprezentacije Hrvatske bio je uključen u njene najsjajnije dane za vrijeme Bilićeve vladavine, nesumnjivo je podigao kvalitetu igre reprezentacije Azerbajdžana, te neprestano kao trener uči.

Više od 50 posto ispitanih navijača želi ga vidjeti na mjestu izbornika, nebrojeno puta je istaknuo kako bi mu to mjesto bilo san, a cijena mu je prihvatljiva.

 

 

 

 

Komentari