TOP 5 načina kako zaustaviti Golden State Warriorse

Oklahoma, Boston i Houston znatno su se pojačali. Dok je LeBron James u Clevelandu, Cavsi će biti pretendenti na naslov, a tu su i Spursi. Stvaraju se nove alijanse igrače, ruše se stari savezi. Ipak, glavno pitanje koje se pojavljuje pred početak nove NBA sezone glasi može li itko srušiti Golden State Warriorse. Analizirajući izjave košarkaških analitičara i trenera, te na primjeru prošlogodišnjih poraza Warriorsa pokušati ćemo dati odgovor kako zaustaviti GSW u pohodu na NBA naslov. Premda su jedna od najboljih momčadi u povijesti košarke i oni su samo od krvi i mesa.

5. Iskoristiti izgubljene lopte

Ukoliko postoji mana u napadačkoj igri Golden State Warriorsa to su izgubljene lopte. Warriorsi su tako prošle godine bili među deset najgorih u ligi po izgubljenim loptama. GSW pogotovo gube takozvane ’žive’ lopte, a koje neminovno vode do lakih poena za suparničku momčad.

4. Znati kada udvojiti 

Kada Curry i Green igraju pick and roll na vrhu reketa, ne treba udvojiti Currya jer se time pruža previše prostora Draymondu Greenu ili Kevinu Durantu koji su preopasni da ih se ne bi čuvalo. Ipak, kada se Currya pritisne, tj. udvoji na strani ili u kutu on ne reagira dovoljno brzo, te mu je znatno lakše uzeti loptu ili natjerati ga na grešku. Ukoliko Durant igra pick and roll s Greenom tada oba igrača svakom slučaju treba preuzimati. Svakog igrača koji igra pick and roll s JaValom McGeeom treba pokušati udvojiti.

3. Čvrsta igra

Kako su pokazali Cavsi u finalu 2016. Curry ne reagira dobro na konstantni kontakt. Nadalje, Draymond Green, koji je izuzetno fizički čvrst igrač, sklon je nepotrebnim faulovima, no i pozicija koju igra od njega zahtjeva stalan ulaz u kontakt. Treba iznuditi prekršaje od Greena, uči čvrsto u duele, odglumiti koji prekršaj( s obzirom na njegovu reputaciju suci će često nasjesti na simuliranje), pa i pokušati ga isprovocirati. Izbaciti Greena iz utakmice znači ubiti dušu momčadi.

2. Elitni obrambeni igrači

Analitičari su složni u jednome. Da bi se imalo koliko-toliko šanse zaustaviti Warriorse momčad treba imati dva vrhunska obrambena igrača koji mogu trčati s Curryem i Durantom. Spursi imaju Dannya Greena i Kawhia Leonarda, a baš su im oni, do ozljede  Leonarda zadali najviše problema. Jae Cwowder je od ove godine u Clevelandu baš kako bi bio taj drugi igrač na boku koji će Jamesu pomoći u bitci sa Warriorsima. Je li on taj kapacitet saznati ćemo ove godine. No, možda najzanimljivija momčad koja će se suprotstaviti GSW-u mogli bi biti Oklahoma Thundersi. Bez obzira na obrambene deficite koje će  kad tad stvoriti Russell Westbrook i Carmelo Anthony, Oklahoma ima dva ponajbolja obrambena igrača na krilu- Andrea Robertsona, te novo pridošlog Paula Georgea. Tu je još i odlični obrambeni centar Steven Adams koji može zaštiti reket,  dovoljno je fizički snažan da nanese štetu Warriorsima, te relativno brz za centra da zatvori šutere. Probleme bi im eventualno mogli zadati i Boston Celticsi.

1. Rotacija 1-5

Onaj tko bude koncentriran prilikom rotiranja na svim pozicijama ima šanse protiv Warriorsa. No, pažnju pogotovo treba usmjeriti na rotaciju igrača bez lopti. Warriorsi čine cijeli niz malih blokova na cijelom terenu koji igračima stvaraju šanse za šut. Puka rotacija samo na igraču s loptom neće biti dovoljna. Oklahoma prije dvije godine (još s Durantom doduše), te mjestimično Spursi pokazali su koliko dobro odrađena rotacija može biti efikasna. U kombinaciji s ranije spomenutim udvajanjem i čvrstom igrom na granici faula GSW mogu pasti.

Komentari