TOP 5 razloga zašto su Ratovi zvijezda bolji od Zvjezdanih staza

Vječito pitanje svih šmokljanskih rasprava, vječiti fajt dvaju suprotstavljenih tabora oko toga koja je znanstveno-fantastična franšiza superiornija. Jedan je okarakteriziran kao science fiction drugi kao science fantasy. Trekiji obično Lucasovu svemirsku operu otpisuju kao infantilni roller coaster, zabavu za klince kojoj se eto mogu priznati odlični specijalni efekti, a hvale filozofsku promišljenost Zvjezdanih staza. No zagriženi fanovi Ratova zvijezda ističu Lucasovu ingenioznost prikaza borbe dobra i zla. Zvjezdane staze poniknule su na televiziji 1966 godine, a prvi film pojavio se 1979 godine. Ratovi zvijezda pojavili su se na velikom platnu 1977 godine i od tada filmska umjetnost više nije bila ista.

1. Glazba
Fenomenalna i pamtljiva glazba jednog od najvećih filmskih skladatelja Johna Williamsa obilježila je Ratove zvijezda. Posebno je upečatljiva glavna tema prilikom uvodnog teksta svakog filma i snažna koračnica Imperial march rezervirana za prizore u kojima se pojavljuje Darth Vader.


2. Svjetlosna sablja
Light saberi iliti svjetlosne sablje po naški su neusporedivo više cool od fazora. Kako uopće možemo porediti fazor koji se većinom koristio za ošamućivanje neprijatelja sa zrakom čiste energije koja u rukama jedi majstora može prerezati tijelo kao maslac. Poslužimo se citatom Obi-Wan Kenobija: Svjetleći mač tvoga oca. Ovo je oružje Jedi Viteza. Nije nespretno niti nasumično kao laserska oružja, već je elegantno oružje iz nekih civiliziranijih vremena.
A tek zvuk light Sabera u kino dvorani…


3. Darth Vader
Jedan i jedini – Darth Vader. Kažu da je Lucas je htio visoku, tamnu figuru koja bi izazivala osjećaj jeze, pa se došlo do ideje da bi taj lik trebao nositi masku za disanje, a za kostim su inspiraciju pronašli u samurajskom oklopu i tako je stvoren jedan od najikoničnijih filmskih negativaca. Kad smo kod japanskih utjecaja, valja spomenuti da je presudan utjecaj na Lucasovu sagu imala Skrivena tvrđava Akire Kurosawe.

4. Sila
The Force. Riječima Obi-Wan Kenobija: Sila je ono što daje Jediju njegovu moć. To je energetsko polje koje stvaraju sva živa bića. Ona nas okružuje, prodire u nas, povezuje galaksiju u jedno.
My the Force be with you.


5. Millennium Falcon
Možda Enterprise i jest bolje dizajniran svemirski brod, ali imao je mnogo više vremena za postići kultni status od Millennium Falcona kojemu je to uspjelo u samo tri filma. I još nešto, to je stara kanta od broda i Enterprise bi ga dobio u bilo kojem okršaju, ali to je brod s dušom na koji se možete kladiti da će vas izvući iz škripca kada zatreba.

 

 

 

 

 

Komentari