Sastaviti listu najboljih 5 komedija ‘Jugosfere’ nije bilo lako jer barem u tome segmentu konja, i to njih više, za trku imademo. Iako je bosanski humor nadaleko poznat i priznat u ovim krajevima, ipak su se Srbi iskazali kao najveći majstori tog žanra na ovim prostorima. Nekako smo suzili izbor, pritom izostavivši mnoge odlične naslove.

5. Žikina Dinastija

Žikina Dinastija autohtoni je jugoslavenski treš, koji krasi niska produkcija i jeftini vulgarni humor. Isto tako riječ je o vjerojatno najpopularnoj komediji u bivšoj državi, koje je zabavljala mase od Triglava do Vardara. Kada se ponovno počela prikazivati u Hrvatskoj, Vijeće za elektronske medije upozorilo je kako svi filmovi na srpskom jeziku trebaju biti titlovani na hrvatski jezik, te prisililo RTL, u čijem se programu prikazivao film,  da to i učini, što je izazvalo podsmijeh Hrvata, kao i Srba. Smijeh je ponovno ujedinio bivšu Jugoslaviju.  Inače,Žikina dinastija sedmi je nastavak filmskog serijala “Lude godine”, režisera Zorana Čalića, s Gidrom Bojanićem, Nikolom Kojom i Markom Todorovićem u glavnim ulogama, a snimljen je 1985. godine.


4. Maratonci trče počasni krug

Legendarna obitelj Topalović koja vodi pogrebničko poduzeće i njihove međusobne spletke i podmetanja kako bi se dočepali nasljedstva garantiraju urnebesnu crnohumornu zabavu. Šijanov film ima kultni status i jedina mu je mana što ne traje malo duže.


3. Tko pjeva zlo ne misli

Omiljeni film hrvatske kinematografije. Jedan stari, danas nepostojeći Zagreb o kojem smo toliko puta slušali, i neki od nas ga jedino preko ovog filma upoznali. Ukratko, bračne zavrzlame malograđanske zagrebačke obitelji prepune su duhovitosti, šarma i iskrene topline.

2. Ko to tamo peva

Klasik jugoslavenske kinematografije. Dobro je poznato da ovdje na Balkanu ispod površine svakog humora, ma kako dobar bio, leži neka tuga. Blato, sivilo i čemer. Kao da tu i nema istinske sreće. Tako je i u ovom filmu. Pametan, izvrsno režiran, duhovit i tužan, film Slobodana Šijana o ovom čušpajzu balkanskih sudbina.

1. Balkanski špijun

Na površini urnebesna komedija, a zapravo subverzivna kritika socijalizma jednako snažna kao i najbolji filmovi ’crnog talasa’. Film prepun odličnih minijatura, savršenih dijaloga i citata za sva vremena. Danilo Bata Stojković ovim je djelom potvrdio, ako je uopće i bilo ikakve sumnje, kako je najduhovitiji čovjek Jugoslavije, te jedan od najvećih komičara koji su se ikad pojavili na filmu.

Posebno priznanje: Tesna koža

Prvi film iz serijala filmova Tesna koža utjecao je na većinu jugoslavenskih komedija koji su se pojavili nakon 1982 godine. Njegovi utjecaji itekako su vidljivi i u megahitu Srđana Dragojevića ’Paradi’ Uspkrkos tome što je, kao i u slučaju Žikine Dinastije, riječ o plitkom humoru i lošoj produkciji, Tesna Koža je jugoslavenski brend kao i Yugo, košarkaška reprezentacija bivše države i Bijelo Dugme.

Komentari