Ljudi su napustili pećine i nisu više svakodnevno u ulozi lovca ili lovine. Civilizacija nam je donijela relativno miran život lišen uzbuđenja. No, atavistički dio ljudskog mozga konstantno žudi za opasnošću i hodom po rubu smrti. Zato Vam predstavljamo TOP 5 horora 21. stoljeća koji će barem na par sati zadovoljiti vaše primordijalne strasti.

5. THE DEVIL’S REJECTS

U teksaškom mjestu Ruggsville policija pod vodstvom lokalnog šerifa Wydella napadne kuću sadističke obitelji Firefly, odgovorne za više od 1000 ubojstava u proteklih nekoliko godina, kako bi uhapsio majku i troje članova obitelji. Otis B. Driftwood, Baby Firefly i Captain Spaulding pobjegnu iz opsade,a zli trojac se nakon ubojite predstave u zabitom motelu sakrije u bordel koji vodi Spauldingov posvojeni “brat” Charlie. Šerif Wydell lagano počne gubiti razum u silnoj želji da osveti ubojstvo svog brata i zatraži pomoć dvojice jednako brutalnih i odurnih ubojica. Zajedno s njima krene u potragu za ostatkom Firefly obitelji. Najbolji film osebujnog autora Roba Zombija.

4. Audicija

Snimljen 1999. film tehnički spada u 21 stoljeće, a predobar je da ne iskoristimo svaku priliku da ga spomenemo. Film redatelja Takeshi Miikea briljantan je uvid u ljudski očaj koji u ovome ostvarenu stoji iza najstrašnijih scena strave zabilježenih kamerom. Audicija je dijelom komedija, dijelom romantična drama, no iznad svega zastrašujuća priča koji će vam slediti krv u žilama.

3. FUNNY GAMES US

Remake istoimena austrijskog filma iz 1997. godine, koji je također potpisao kultni austrijski redatelj Michael Haneke. Film o američkoj obitelji kojoj dvojica nenormalnih mladića odmor pretvore u stravu iznosi složen pogled na zlo među ljudima i težinu međuljudskih odnosa koji se ponekad mogu razviti u pravu perverziju i uroditi tragedijom. Hladan, zastrašujući metahoror.

2. POZIVNICA

Večernja druženja uz hranu i alkohol nakon ostvarenja redateljice Karyn Kusame više neće biti ista. Štoviše, ako ste se nakon ’Ralja’ bojali kupati u moru, nakon ovoga psihološkog trilera/horora mogli biste dobro razmisliti prije nego što prihvatite poziv znanaca na večeru u njihov. Kraj filma, upozorava na još jednu strašniju činjenicu: tuga i lažna nada, a ne nužno ekonomski čimbenici, glavni su katalizatori strahota za koje su sposobni pripadnici ljudske vrste.

1. KAIRO (PULSE)

Studenti pokušavaju otkriti tajnu iza niza samoubojstva u Tokiju koji je povezan sa Internetom i sobama čiji su prozori i vrata oblijepljeni crvenom trakom. Komorni, gotovo art film koji je strašio gledatelje na početku milenija s onim što stoji iza interneta i novih medija. Danas jednako aktualan kao i prije gotovo četvrt stoljeća. Svake godina biva i sve strašniji. Svakako pogledajte remek djelo japanskog majstora Kyoshia Kurosawe.

 

 

 

Komentari