TOP 5 kultnih filmova bivše Jugoslavije

Donosimo Vam listu kultnih filmova o kojima se rijetko govori kada se raspravlja o najboljim ostvarenjima nastalim u bivšoj Jugoslaviji. Listu čine tri srpska filma, te po jedan hrvatski i crnogorski. Uživajte u filmovima.

5. Poslednji kolosek

Kriminalistički film u režiji najboljeg žanrovskog redatelja s ovih prostora, Živorada Žike Mitrovića. Priča je to o grupi željezničara koja organizirano krade na beogradskoj željezničkoj stanici. Ubojstva, izdaje, psihološka lomljenja…Sve što treba dobrom žanrovskom filmu.

4. Lepota poruka

Sudar planinske i primorske Crnom Gorom. Pogled na ovaj dio svijeta iz vizure redatelja. Živko Nikolić  bio je slikar koji je kist zamijenio celuloidnom vrpcom.

3. Divlje Seme

Ultra brutalni film iz 1967. godine o animalnoj strani ljudi kultnog Vojislava Rakonjca. Ljuba Tadić je zatvorenik koji, fasciniran pričama drugog zatvorenika, bježi i dolazi u njegovo selo kako bi upoznao njegovu lijepu suprugu. Nakon toga kreće kaos.

2. Ritam Zločina

Cjelovečernji igrani prvijenac Zorana Tadića krasi simbioza fantastičnog i realističkog. Priča je to o starim zagrebačkim naseljima, determinizmu, statistici… Po izboru filmskih kritičara proglašen je najboljim hrvatskim debitantskim filmom.

1. Jutro

Nepravedno zapostavljeni klasik ‘crnog talasa’ u kojem redatelj Puriša Đorđević prikazuje smaknuća  fašista. Prolazeći kroz razne sukobe u prvim poratnim danima i boreći se sa bivšim neprijateljevim suradnicima i izdajicama, bivši vojnik nastavlja sa ubijanjem, čak i u vrijeme mira. Rat nastavlja kao njegova unutarnja borba.

 

 

 

 

Komentari