TOP 5 pasmina domaćih mačaka

Umjesto još jedne kompilacije slatkih video uratka sa neodoljivim mačkicama prezentiramo Vam egzotične vrste domaćih mačaka. Osim što je riječ o životinjama ekstravagantne ljepote sve mačke s liste koštaju vrtoglave svote.

5. Škotska mačka ili Škotski fold – oko 10.000 kuna

Preslatka škotska mačka prepoznatljiva je po malim, preklopljenim ušima. Ova umiljata maca uživa veliku popularnost kao kućni ljubimac. Zbog svog jedinstvenog izgleda i glasa koji je prati kao izrazito nježne i druželjubive pasmine, ove su mace jako tražene kao kućni ljubimci. Originalna Škotska mačka zvala se Susie, bila je bijele boje i pronađena je na jednoj Škotskoj farmi 1961. godine. Njezine uši, spuštene prema dolje, podsjećale su na izgled sove. Sve današnje Škotske mačke su potomci Susie.

4. Peterbald mačka – oko 15.000 kuna

Ova elegantna ruska pasmina prepoznatljiva je po nedostatku krzna. Nastala je 1994. godine u Sankt-Peterburgu križanjem Don Sphynx i orijentalne kratkodlake mačke. Ova bezdlaka maca po naravi je vrlo inteligentna i društvena, a kažu kako ima običaj vjerno slijediti vlasnika i držati se uz njega, poput psa.

3Manska mačka – oko 24.000 kuna

Manska mačka poznata je i pod nazivom manx. Ono što je izdvaja od ostalih mačaka i po čemu je poznata jest potpuni ili djelomični nedostatak repa. Porijeklom je s otoka Man u Irskom moru. Riječ je o prirodno nastaloj pasmini domače mačke prije 200 do 300 godina. Ova bezrepa maca razigrani je kućni ljubimac dobroćudnog karaktera i lako se veže uz ljude.

2Bengalska mačka – do 24.000 kuna

Bengalska mačka zbog svog leopard uzorka nalikuje divljoj mački, ali riječ je domaćoj mački nastaloj križanjem azijske leopard i domače mačke. Ova maca, iako opasnih šara, zapravo je izrazito druželjubiva i pitoma. Aktivna je mačka pa traži i takve vlasnike s obzirom da zahtjeva dosta kretanja i boravka na svježem zraku.

1. Savana ( Savannah) – do 120.000 kuna

Savana je  najveća je domaća mačka na svijetu. Cijena ove graciozne mačke može dostići i vrtoglavih 120.000 kuna. Najrjeđa je od svih pasmina. Prepoznatljiva je po velikim ušima i “divljem” izgledu zahvaljujući leopard uzorku. Izuzetno je inteligentna, odana i privržena. Po tome je karakterno sličnija psu nego mački. Nastala je 1986. godine križanjem domaće mačke i servala (afričke divlje mačke). Posjedovanje ove mačke poseban je privilegij, a mnogim bogatašima služi i kao statusni simbol.

 

Komentari